SZOBANÖVÉNYEK GONDOZÁSA: EZEKKEL A HIBÁKKAL ÓRIÁSI PUSZTÍTÁST VÉGEZHETSZ

A fagyok és a tél közeledte a szobanövényeket is ugyanúgy megviseli, mint a kertek növényeit, télen ugyanis rövidebbek a nappalok és már ezért kevesebb fényt kapnak szobanövényeink. Ilyenkor még a nem túl fényigényes növények is kevesebb fényhez jutnak, ami nem elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz sem. A sötét, félhomályos szoba a növények számára a legrosszabb, ami ilyenkor történhet, ezért ha csak lehet, tegyük át a növényeket télen a déli fekvésű szobákba, ahol több fényhez jutnak. Főleg a fényigényes növényekkel szükséges ezt megtenni, mint például az orchidea és más télen virágzó szobanövények. A hőellátást is úgy kell megoldanunk, hogy azzal a téli kedvezőtlen növekedést gátoljuk. Ez azonban csak a növények alacsonyabb hőmérsékleten való tartásával oldható meg, ugyanakkor a túlhűlés és a megfázás veszélyére is oda kell figyelnünk.

Az öntözéssel is igazodni kell a téli viszonyokhoz, a növényeteknek ugyanis annál kisebb a vízigényük, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben kevesebbet párologtatnak. Mivel az éjszakai kisebb-nagyobb lehűlések ebben az időszakban elkerülhetetlenek, a szükséges öntözésre lehetőleg délelőtt kerüljön sor. Az öntözővíz hőmérséklete legyen közel azonos annak a helyiségnek a hőmérsékletével, ahol a növény található. A vaskos, húsos szárú és levelű fajokat, valamint más pozsgás növényeket télen elegendő csak annyi vízzel ellátni, hogy a földjük ne száradjon ki. A többi szobanövényt azonban érdemes nedvesen tartani, a túlöntözéstől óvakodnunk kell, arra viszont figyeljünk, hogy a téli időszakban a legtöbb vizet a hajtatott növények kívánnak.A leveleken lerakódott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, a kisebb növényeket pedig zuhannyal megtisztítani.

Télen a fűtéssel együtt jár az, hogy szárazzá válik a lakás levegője, ami akár kedvenc növényeik halálához is vezethet. A párásítás bevált módszer, amelyet lehet alkalmazni a száraz levegő mérséklése érdekében, emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.

A szellőztetések során, figyeljünk arra, hogy a beáramló külső hideg levegő ne érje a növényeinket, illetve kerüljük a huzatot is. A szellőztetéssel érdemes megvárni a déli órákat, mert addigra némileg enyhül az idő, és mindig úgy időzítsük, hogy megelőzze az öntözést. A szobanövények általában 18-20 fok környékén érzik jól magukat télen, viszont ha az ablak közelébe lettek telepítve és akár csak pár percre is, de mínusz 10 fokos hideg levegőt kapnak, egyszerűen megfáznak. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre. Ha mégis megcsapja a leveleiket a hideg, akkor azt úgyis időben jelzik nekünk sárgulással, vagy pedig száradással.

A téli időszakban a kórokozó vagy kártevő fertőzéseket is el kell kerülünk, ezért fontos folyamatosan figyelemmel kísérni növényeink egészségi állapotát. A szükségesnél melegebb helyen és egyben fényszegény körülmények között telelő növények ugyanis gyakrabban fertőződhetnek. A túlöntözésen, megfázáson kívül télen a száraz levegőben elszaporodó atkák, tetvek ellen is védekezni kell, a betegségek külső jelei ugyanis egészen korán láthatók. Ha a levelek elkezdenek potyogni, vagy hirtelen sárgulás, barnulás látható a növényeken, akkor minden esetben vizsgáljuk meg, hogy nem kórokozó tette-e ezt velük.